Koska viimeksi odotit uuden asian oppimista vesi kielellä?
Osallistuin eilen TYÖ2030-ohjelman johtajuusverkoston järjestämään oppimisen johtamista käsitelleeseen seminaariin. Tunsin jo aamulla herätessäni innostuksen kipinöiden hiljalleen hiipivän alitajunnastani tietoiseen ajatteluun. Tänään olisi se kauan odottamani oppimisen leirinuotio, jonka tuottamasta jälkilämmöstä riittäisi uudistumisenergiaa jaettavaksi niin asiakkailleni kuin omalle kehittäjäverkostolleni. Jaan tässä blogissani muutamia kokemuksia sekä asiakastyöstä että uudistumisoivalluksista ja palaan lopuksi eilisen seminaarin herättämiin ajatuksiin.
Mistä uuden oppimisen innostus oikein kumpuaa?
Olen päässyt viimeisen vuoden aikana osallistumaan yhdessä kehittäjäverkostoni huippuasiantuntijoiden kanssa useisiin asiakkaitteni uudistumiskykyyn ja oppimisen johtamiseen liittyviin valmennus- ja kehittämisohjelmiin, yksi uunituore esimerkki Ossi Auran blogista. Näiden vaikutukset omaan ajatteluuni, oivaltamiseeni ja oppimiseeni ovat ylittäneet optimistisimmatkin odotukseni. Enpä olisi pari vuotta sitten uskonut, että yli 50-vuotiaanakin voi löytää uuden ammatillisen kiinnostuksen kohteen ja antaa itselleen luvan innostua.
Siirryn asian ytimeen. Miten teidän organisaatiossanne johdetaan ajattelua?
Olen päässyt tänä keväänä esittämään tämän herätteleväksi tarkoitetun kysymyksen useille eri johtoryhmille, esihenkilöille ja asiantuntijoille. Keskustelujen pohjalta tiivistin uudistumiskyvyn kehittämisen ja oppimisen johtamisen 6 kyvykkyyttä seuraavasti.
- Kyky johtaa ajattelua ja oppimisen aikaresursseja
- Kyky johtaa oivaltamista ja ideointia
- Kyky johtaa kohti jatkuvaa työssäoppimista ja pienten askelten kehittämistaitoja
- Kyky johtaa yhteiskehittämistä ja jatkuvan oppimisen mahdollistavia rakenteita
- Kyky johtaa oppivaa organisaatiota mitattavasti kohti strategisia tavoitteita ja henkilöstötuottavuutta
- Kyky johtaa strategista oppimisesta kilpailuetua ja liiketoiminnan kasvua
Lupasin palata vielä eilisestä johtajuusseminaarista kumpuaviin ajatuksiin. Sain parhaat eväät omaan ajatteluuni mainiosta yritysedustajien paneelikeskustelussa esitettyjen kysymysten kautta:
- Miten johtaa oppimista tietojohtamisen työkaluilla?
- Miten varmistetaan, että esihenkilöillä on riittävästi aikaa ja osaamista johtaa arjen oppimista?
- Miten rakennetaan organisaatio, joka muutoksen kohdatessaan voi yhteen ääneen todeta: Antaa tulla vaan, olemme valmiita uudistumaan, oppimaan ja menestymään.
Kiitos vielä oppimisen johtamisen seminaarin järjestäjille, olipa mainio paikka pysähtyä kasvun ja tulevaisuuden menestystekijöiden äärelle.